Odrębnym szczegółem, bez jakiego prawdziwe przyjęcie urodzinowe nie będzie tym, czym powinno być, jest tort. Każdy z nas choć raz w życiu próbował tego charakterystycznego ciasta. Torty urodzinowe są wnoszone na uroczystości dopiero, kiedy pojawią się na nich wszyscy goście. Zwykle ich wnoszeniu do pomieszczenia, w jakim odbędzie się cała impreza towarzyszy odśpiewanie wcześniej wtrąconej piosenki Sto lat. Na torcie powinny naturalnie palić się świeczki. Po czym solenizant ma obowiązek je zdmuchnąć. Wedle tradycji ma obowiązek on też, przed zdmuchnięciem, pomyśleć sobie życzenie, – ale nie może go wypowiedzieć na głos, ponieważ w przeciwstawnym razie się nie spełni. Później następuje podzielenie tortu pomiędzy wszelkimi gośćmi. Niegdyś torty na przyjęcia urodzinowe były surowe i niezbyt ekskluzywne. Głównie z tego powodu, że ciastkarnie robiły jednakowe torty, w formie rozpłaszczonego walca. Do znacznej większości użytkowano takie same kremy, dżemy czy barwy polew i innych dekoracji,(jakich nie było zanadto dużo do wyboru).

Toteż wolno było zapomnieć o możliwości zaszokowania swoich gości widokiem niespotkanego oraz bardzo nowatorskiego tortu urodzinowego – więcej na urodziny dla dziecka w Warszawie. Mimo to z biegiem czasu wszystko się odmieniło. Polskie cukiernie proponują, co raz to poprawniejsze wyroby na przyjęcia urodzinowe i nie tylko. Dużo inspiracji czerpią one od Amerykanów. Torty robione w najlepszych cukierniach na świecie to prawdziwe dzieła sztuki. Nie każdy to kłopotliwe ma okazję sobie pozwolić na taką przyjemność, która i tak pozostanie skonsumowana przez gości.

Torty, w jakich użytkuje się najnowsze i najbardziej skomplikowane metody przetwarzania masy cukrowej czy pokrewnych materiałów mogą być niezwykle drogie. Ich cena ma prawo wynieść nawet kilkanaście tysięcy dolarów. W Polsce nieczęsto, kiedy tak właściwie kupuje się tak drogocenne torty na przyjęcia urodzinowe. Głównie, wskutek tego, że w wielu przypadkach za przygotowanie tortu zabiera się gospodyni domowa. W owym czasie to tort jest pyszny i własnego wyrobu. Jeszcze lepiej, kiedy gospodyni tworzy go według starych i przetestowanych metod, nadawanych z pokolenia na pokolenie.