Utopia od zrzuceniu bezużytecznych kilogramów, jak wyrażają badania, to marzenie poniekąd wszelkich Polek. Polki jednakże są dość leniwe oraz wolą szczuplejąc siedząc w fotelu, zamiast uprawiać jakikolwiek sport czy chociażby 20 minut dziennie ćwiczyć. Takie siedzenie w fotelu oraz odchudzanie polega zapewne na kapitulowaniu z kalorycznych posiłków, a także picia naparów ziołowych, jakie mają wspomóc w starcie nadwagi. Jakie są to zioła? W składzie kultowych herbatek odchudzających odnajdziemy między innymi ziele lukrecji, koper włoski, miętę pieprzową, yerba mate, rumianek lub liść senesu bądź też krople cbd. Niemniej jednak nie wyłącznie herbatki pomagają utracić na wadze – również szablonowe zioła i przyprawy wykorzystywane w kuchni usprawniają trawienie oraz symulują wydzielanie kwasów żołądkowych, które pomagają prędzej zrzucać kilogramy.

Pośród tych przypraw najskuteczniejsze są te bardzo ostre (na przykład ostra papryka, chili, pieprz czy estragon) oraz wybitnie aromatyczne – bazylia, majeranek, tymianek czy rozmaryn. Tym, którzy chcą zaprzepaścić nadwagę, pomoże też na pewno ocet winny jabłkowy dodawany do ulubionych sałatek. Jakikolwiek zdaje sobie sprawę z tego, iż różnorodne zioła mogą posiadać cenną moc i właściwości. Jedne z ziół leczą, inne odchudzają, a jeszcze inne mają działanie uspokajające i wpływające kojąco na poszargane nerwy. Już nasze babki znały tę atrybut ziół oraz niezwykle wielokrotnie z niej korzystały nie mając pod ręką jakichkolwiek leków.

Dzisiaj i my musimy starać się zamiast leków używać ziół, bowiem są ona mniej inwazyjne dla organizmu i w większości nie uzyskują skutków ubocznych ani nie uzależniają. Tradycyjnie na nadpobudliwości funkcjonuje melisa. Robi się z niej zaparzenie zaparzając dwie łyżeczki suszonych liści melisy na filiżankę gorącej wody. Po pięciu minutach sparzenia herbata jest gotowa, można pić ją trzy-cztery razy dziennie. Innym sposobem na zaszargane nerwy może być napar przygotowany z chmielu zwykłego. Do jego zrobienie potrzebujemy z łyżki suszonego chmielu na szklankę wody. Chmiel oraz wodę podgrzewany na ogniu około 15 minut, a potem jeszcze gorący pijemy. Pomoże również herbatka ziołowa z kozika lekarskiego, którego łyżkę rozdrobionego korzenia zalewamy filiżanką gorącej wody.