Polska jest państwem o niesłychanie bogatej oraz różnej faunie. Na jej terenie występuje niesłychanie wiele roślin o aspektach leczniczych. Zioła w Polsce pojawiają się zarówno w naturze, np. na łąkach lub w lasach. Ze względu na idealne warunki geograficzne też uprawia się je w hodowlach. Najatrakcyjniejsze polskie zioła znajdują zastosowanie zarówno w medycynie, jak oraz w kuchni. Są to m.in. bazylia, tymianek, kminek, koper, pietruszka, majeranek, rumianek, szałwia, tymianek oraz mięta. Przetwarza się je, np. suszy bądź mieli oraz sprzedaje w następnej kolejności w formie przypraw lub także wiąże w pęczki oraz sprzedaje się je w naturalnej formie – sprawdź olejek cbd . Z wielu ziół produkuje się też napary oraz herbaty, np. z szałwi oraz rumianku. Inne znane oraz cenione polskie zioła to dzika róża, jałowiec, brzoza, pokrzywa, podbiał, kasztanowiec, krwawnik, lipa, mlecz lekarski, babka lancetowata, głóg dwu oraz jednoszyjkowy, borówka czernica.

Znajdują przeznaczenie po największej części w medycynie naturalnej, szczególnie w fitoterapii oraz aromaterapii. Zioła oraz inne przyprawy to elementy, które niesłychanie często decydują o smaku oraz aromacie potrawy. Od czasu do czasu kapka dodana do garnka w pełni zmienia zakres dania. Zioła nadają potrawom subtelnego smaku oraz tworzą jego wielowarstwowa, interesującą strukturę. Potrawy bez przypraw są zwykle albowiem w pełni mdłe oraz ich spożywanie pozbawione jest nieomalże zupełnie przyjemności. W najwyższym stopniu legendarne w krajowej kuchni zioła to bazylia, pietruszka, koper, szczypior, tymianek, majeranek, cząber, mięta oraz szałwia, a przyprawy – papryka, cynamon, goździki, czosnek pospolity, cebula oraz imbir.

Zioła wolno kupować oraz dodawać do potraw w dwóch zasadniczych postaciach. Główna to zioła suszone. Oddane są już w większości wypadków technologicznej obróbce oraz wolno je zakupić w drobnych, gotowych porcjach w nieomalże każdym sklepie. Druga postać to zioła świeże, które wolno zakupić bądź ścięte oraz związane w pęczki lub także samodzielnie hodować je w donicach lub też w ogrodzie. Zasadniczo zioła świeże mają głębszy oraz silniejszy aromat.