Nie od dziś doskonale jest popularne pojęcie, iż „Brazylia to kraj kawy”. Jednak bardziej konkretnie mówimy tu o najogromniejszym producencie tej używki. Najlepszych kaw możemy bo poszukiwać w wielu innych krajach oraz na innych nawet kontynentach. Należałoby tutaj wobec tego przenieść się do Afryki Tam bowiem rośnie krzew zwany kawowym oraz wywodzi się on z Mozambiku, Abisynii, a też obszaru tak zwanych Wielkich Jezior. To z tej naturalnie rośliny rodzi się owoc, którego to nasiona po wysuszeniu trafiają do indywidualnych krain, gdzie również są oddawane procesowi palenia. Jako, iż powiadamy tu o ziarnach z krajów arabskich, stąd także nie zadziwia, lub ewentualnie też nie powinna nikogo zdumiewać nazwa ziaren definiowana mianem Arabiki. I to one są najlepszymi spośród wszystkich innych, jeśli chodzi o produkcję kawy. Kawa arabska jest niezwykle ceniona na całym świecie oraz dużo rodzajów omawianego tu „trunku” sporządza się z ziaren Arabiki.

Mówiliśmy już o Ameryce Południowej (Brazylia), Afryce (Mozambik, Abisynia) lecz warto także uwagę zwrócić ku Europie, a bardziej dokładnie Włochom, jeżeli mówimy o znamienitych kawach. Tutaj bowiem powstaje bezlik gatunkowo godziwych kaw. Jedną z nich będzie z pewnością mielona kawa – poleca https://finestcoffee.pl. Jest ona trunkiem bardzo chwalonym przez „kawoszy” za sprawą swojego niepowtarzalnego smaku. Pellini jest wytwórcą z Werony oraz możemy tutaj ogłosić o tym, iż kawa z tych palarni to mieszanka cechująca się w 100 % jeśli mówimy właśnie o ziarnach Arabiki.

Powiadamy tutaj o owianym tajemnicą procesie palenia ziaren, a receptura jest nadzwyczaj szczegółową. Jej efektem jest powstawanie artykułu o niezwykłym smaku i równie wyszukanym aromacie. Kawa bo musi posiadać swój aromat. Inną włoska kawą w pełni ziarnistą jeżeli gra toczy się o Arabiki jest na pewno również mielona kawa Arcaffe Mokacrema Tu aromat kwiatów oraz słodu, a również wyczuwalna nutka owoców cytrusowych okazują się być charakterystyczne dla tej kawy. W rezultacie otrzymujemy delikatnie kwasową oraz wzbogaconą przez przyjemny oraz długookresowy posmak miodu kompozycję Arcaffe.