Od czasu gdy kawa pojawiła się w nieomal dowolnym zakątku świata głównie za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma pewno człowieka, który podparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, bezsprzecznie mowa tu o amatorach i smakoszach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez dużo lat ludzie opracowali mnóstwo sposobów na spożycie zwanej w krajach arabskich kahvy. Pobudzające właściwości ziaren początkowo budziły dużo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie pozostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat później.

Pierwsze kawiarnie stawały się nieraz forami gwarnych debat na temat tego specyfiku, co wybitnie niepokoiło sułtanów. U schyłku wzmiankowanego już wcześniej – szesnastego – wieku wszystkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik handlowy stało się wybitnie mocne oraz zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za kwestią Turków na lokalne ziemie pod zakończenie siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, kiedy oni to wtenczas piastowali rządy nad Mołdawią. Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, więc dziś z pewnością moglibyśmy nazwać go kawoszem.

Najpierw uznawana za nieapetyczną, a nawet oraz wrogą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju wówczas na przełomie siedemnastego i osiemnastego wieku, w napomkniętym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kafeterie zwane kafehausami – dziś rekomendujemy najlepsza kawa ziarnista. Niemniej jednak mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego. Oryginalnie kawę pito na sposób wschodni innymi słowy czarną i bez żadnych dodatków.

Prędko jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, węglowodanem, a nawet oraz solą. W dzisiejszych czasach mamy wiele wersji parzenia i podawania kawy. Najpopularniejsze warianty napoju kawowego popularne nie tylko w Europie jakkolwiek i na całym świecie to na przykład jedna z wielu: mocca, jakiej bazą jest kawa rozdrabniana.