Gotowanie to bez wątpienia zajęcie dla wyjątkowo lubiących przebywanie w kuchni ludzi. Nie ma niemniej jednak takich nadmiernie wiele oraz okazuje się, że w ostatnim czasie wzrost sprzedaży materiałów mających na celu pomóc domowym kucharzom wcale nie przekłada się na znacznie większą pewność samych ankietowanych. Panowie pytani o przekonanie co do swoich zdolności kulinarnych wprawdzie chętnie chwalą się swoimi popisowymi daniami, niemniej jednak przy pytaniu o konkretne przepisy na bazowe w naszej tradycji dania dochodzi zazwyczaj do kompromitacji. Kobiety natomiast w zdecydowanej większości nie mają problemów z odnalezieniem się w kuchni z każdym nowym przepisem oraz innymi doświadczalnymi formami gotowania, ale jednocześnie stanowczo brakuje i samozapału i przekonania do założenia własnego biznesu.

Naturalnie wielokrotnie bez zakładania restauracji ludzie potrafią rodzinie i bliższym znajomym czy nawet współpracownikom okazjonalnie gotować, by dawać upust swojej potrzebie tworzenia innowacyjnych i smakowitych dań, zadowalania nimi swoich bliskich – przetestuj haccp food-truck. Jednakże wybitnie niejednokrotnie osoby mające wyjątkowy talent do gotowania oraz gastronomii jako takiej chcą spowodować się w biznesie i próbują własną miłość do wyznaczonej, np. azjatyckiej Azji, przełożyć na gotowane dla innych dania. I wielokrotnie wychodzi na to, że to mężczyźni odpowiedniej radzą sobie w biznesie gastronomicznym.

Dzisiaj umiejętność gotowania jest niebywale znacząca dla każdego człowieka oraz jeżeli młody mężczyzna nie potrafi przygotować fundamentalnych dla jego rejonu czy kraju dań, pojawia się dosyć błyskawicznie problem tego, jak łatwo będzie mu następnie znaleźć partnerkę. Kobiety nie mające talentu do kuchni też krytykowane są dosyć otwarcie przez nowoczesne środowisko społeczne, a przede wszystkim rodzinę i starsze przedstawicielki kobiece rodu, które przyzwyczajone są do tego, że kuchnia to nie tyle obowiązek, co przywilej kobiety w domu. Skutkiem tego też nie zdumiewa wzrost zamiłowania programami kulinarnymi a jest ich w telewizji tak dużo, że przy gotowaniu potraw absolutnie każdy człowiek może odtwarzać sobie na żywo zapis gotowania tego samego przepisu przez mistrza z telewizji. Dzięki temu rośnie również sprzedaż książek i magazynów, które zawierają wskazówki lub porady napisane bezpośrednio przez tych ludzi.