Jakikolwiek człowiek posiada kubki smakowe dzięki, którym może rozpoznawać smaki i wydawać opinię lub coś jemu smakuje czy również nie. Takimi pospolitymi smakami dla kuchni polskiej są między innymi smaki słone, kwaśne, kiszone, lekko fermentowane i dużo innych rodzajów. W wielu przypadkach ludzie też kochają ostre potrawy, które są także w odpowiedni sposób doprawione.

Właśnie dlatego właśnie w kuchni polskiej nie może zabraknąć następujących przypraw pieprzu, soli, majeranku, czosnku, cebuli, szczypiorku oraz wielu innych wykorzystywanych w czasie gotowania – tutaj pomoże caipiriña. Również sosy przygotowywane są w zależności od ulubionych smaków całej rodziny. W większości wypadków do sałatek oraz wszelkiego typu surówek wykorzystywany jest sos słodko kwaśny. Każda kobieta używa też koperek, jakim na ogół posypywane są ugotowane ziemniaki. Do dań głównych ludzie najczęściej piją kompoty, jakie przygotowywane są ze świeżych owoców na ogół z prywatnego sadu.

Ewidentnie smaki uzależnione są od posiadanych garnuszków smakowych, które odgrywają doniosłą rolę w ich odczuwaniu. Każdy człowiek w ciągu dnia powinien spożyć dobrą liczbę posiłków, jakie następnie przetwarzane są w siłę i energię. Pozwala to w następstwie tego na logiczne myślenie w pracy oraz skoncentrowanie się na wykonywanych zadaniach. W Polsce ludzie jedzą śniadanie, jakie obfituje w coś porządnie pożywnego podczas przerwy w pracy jest pora na drugie śniadanie, następnie oczywiście obiad jakiś deser oraz kolacja. Tudzież w każdym kraju jest inaczej. We Francji ludzie konsumują trzy posiłki dziennie. Są to więc śniadanie, obiad i kolacja.

Ewidentnie w każdym kraju w trakcie śniadania nie może zabraknąć odpowiednio parzonej kawy, która dostarcza słuszną dawkę kofeiny a tym samym przetwarzana jest na energie oraz zaprzestaje bólom głowy. Coraz to częściej również ludzie nie mają czasu żeby wyjść z domu po śniadaniu. Dlatego wielu z nas zastępuje posiłek wyłącznie kawą z mlekiem lub też pije dopiero po dotarciu do swojej pracy. Jest to oczywiście nie zdrowe dla nas bo nasz organizm nie może dostać dobrej dawki pożywienia, jakie przekształci na energię.